Film "Z dala od orkiestry"

Film „Z dala od orkiestry” opowiada historię polskiego patrioty, historyka literatury, poety, publicysty, pisarza i dyplomaty, Zygmunta Lubicz-Zaleskiego, urodzonego w 1882 roku w Klonowcu-Koraczu.

Reżyser Rafael Lewandowski zgromadził na potrzeby filmu wiele godzin nagrań rozmów z osobami, które znały Zygmunta Lubicz-Zaleskiego osobiście, jak i badaczy historycznych. W filmie wypowiadają się osoby z jego rodziny ale również uczniowie z Polskiego Liceum w Villard-de-Lans, którego Zygmunt Zaleski był dyrektorem. Opowiadają o nim również historycy, którzy przybliżają widzom dyplomatyczną i polityczną działalność Zygmunta Zaleskiego i z perspektywy czasu oceniają jego wkład w rozwój kultury polskiej w burzliwych czasach I i II Wojny Światowej.

Wspomnienia i wzruszające anegdoty pozwalają poznać Zygmunta Zaleskiego nie tylko jako dyplomatę, publicystę, czy nauczyciela, zaangażowanego w walkę o polską kulturę, ale też otwartego, ciepłego, pełnego pasji człowieka. Opowieść o jego życiu przeplatana jest fragmentami jego twórczości, czytanymi przez wspaniałego polskiego aktora, Wojciecha Pszoniaka.

O reżyserze
Reżyserem filmu „Z dala od orkiestry” jest pochodzący z francusko-polskiej rodziny Rafael Lewandowski. Jego debiut fabularny 2010 roku, film „Kret” z Borysem Szycem, Marianem Dziędzielem i Wojciechem Pszoniakiem, został uhonorowany Paszportem Polityki oraz licznymi nagrodami festiwali filmowych (m.in. na 36. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni i na 35. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Montrealu).

Rafael Lewandowski ma w swoim dorobku głównie filmy dokumentalne, m.in. historię malarza Jerzego Mierzejewskiego („Sztuka milczenia”) czy słynnego francuskiego dyrygenta Marca Minkowskiego („Minkowski | Saga”). Przy „Z dala od orkiestry” Rafael Lewandowski, po 7 latach, ponownie pracował na planie z Wojciechem Pszoniakiem.

W 2015 Rafael Lewandowski został uhonorowany orderem Kawalera Sztuki i Literatury przez Francuskie Ministerstwo Kultury.

Wybrana filmografia:
„Minkowski | Saga” (2013 - dokument)
„Kret” (2011 - fabuła)
„Bye bye Dublin!” (2010 - dokument)
"Sztuka milczenia” (2008 - dokument)
„Kamery w trybunale” (2004 - dokument)
„Piosenka i życie” (2006 - dokument)
„W Cieniu Don Giovanniego” (2003 - dokument)
„Po drugiej stronie płótna (2004 - dokument)
„Przesłuchania” (2000 - dokument)
„Cień na duszy” (1999 - dokument)
„Portret Sonii Rykiel” (1999 - dokument)
„Cela” (1996 - dokument)
Nadchodzące pokazy filmu: