Poznaj naszą Fundację

Fundacja Zygmunt Zaleski Stichting została założona w 1990 roku w Holandii. Jej twórcą jest Roman Zaleski, syn Zygmunta Lubicz-Zaleskiego, który powołał Fundację, aby uhonorować pamięć ojca.

Od początku działalności, głównym celem Fundacji było wspieranie rozwoju polskiej kultury, zarówno w Polsce, jak i we Francji. Przez prawie 30 lat Fundacja wspierała Bibliotekę Polską w Paryżu, jedną z najważniejszych polskich instytucji kulturalnych za granicą, której dyrektorem jest Kazimierz Piotr Zaleski, brat Romana. Przekazane przez Fundację wsparcie finansowe pozwoliło nie tylko na utrzymywanie Biblioteki i jej otwarcie dla publiczności, ale również na uratowanie niszczejącego budynku, poprzez przeprowadzenie generalnego remontu, oraz renowację części zbiorów.
Od ponad 20 lat Fundacja współpracuje ze Stowarzyszeniem Kulturalnym Animato które zajmuje się wyszukiwaniem i promowaniem uzdolnionych młodych pianistów, którzy już ukończyli szkołę, ale nie rozpoczęli jeszcze profesjonalnej kariery. Fundacja wspiera Animato w organizacji cyklicznych koncertów, które pomagają młodym artystom oswoić się ze sceną i zaprezentować swoje umiejętności przed publicznością. Ponadto, wspólnie z Fundacją, Stowarzyszenie organizuje Grand Prix Animato – konkurs pianistyczny o międzynarodowej randze.

W ramach swojej działalności na rzecz zabytków w Polsce, Fundacja przekazała Zamkowi Królewskiemu w Warszawie dwa XVIII-wieczne kobierce, a krakowskiemu Wawelowi — XVI-wieczny arras. Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku otrzymało od Fundacji portret Heleny Białynickiej-Biruli, namalowany przez Stanisława Ignacego Witkiewicza.

Fundacja pomogła również przy organizacji wystawy „Orzeł Biały — Stanisław August Poniatowski, ostatni król Polski, kolekcjoner i mecenas sztuki epoki Oświecenia”. Wystawa została zorganizowana przez pałac-muzeum w Compiègne, francuski Zespól Muzeów Narodowych oraz Zamek Królewski w Warszawie.

Francja, dzięki działalności Fundacji, stała się właścicielem cennej kolekcji ozdób liturgicznych i haftowanych obrazów dewocjonalnych, gromadzonej przez 40 lat przez małżonków Fruman. Wystawa tej kolekcji znajduje się obecnie w Katedrze w Puy-en-Velay i zawiera 186 ozdób pochodzących z wieków XV-XVIII, między innymi najcenniejsze poza granicami Hiszpanii części antependium z Escorial z XVI w.

W 2016 Fundacja wsparła Uniwersytet Warszawski w organizacji konferencji „Life in Palmyra, Life for Palmyra”, podczas której wystąpiło ponad 30 naukowców, specjalizujących się w badaniach nad Palmyrą, syryjskim miastem, pełnym starożytnych zabytków, zniszczonych w ostatnich latach przez ISIS.

Skontaktuj się z naszą Fundacją
e-mail: zygmuntzaleski@gmail.com